perjantai 5. huhtikuuta 2013

5 - Älä tee äkkinäisiä päätöksiä

Osakemarkkinoilla tapahtuu mitä erikoisempia ilmiöitä. Ääriesimerkiksi voi hyvinkin sopia edellisessä kirjoituksessani mainitsema PhilipMorris, joka markkinahäiriön seurauksena toukokuussa 2010 koki lyhytaikaisen hintaromahduksen. Osake oli salkussani yli 90 prosentin laskussa tuona kummallisena päivänä. Tänään osake on 90 prosenttia plussalla. Osingot huomioiden realisoimaton tuotto on lähes 100 prosenttia.

Markkinoiden psykologia luo ajoittain suuriakin hintavääristymiä, joita taitava sijoittaja voi hyödyntää. Sijoittajan on pidettävä pää kylmänä ja olla ajautumatta itse paniikkiin. Paniikki on pitkäjänteisen sijoittajan paratiisi. Sijoittamalla silloin kun muut myyvät on tie vaurastumisen vauhdittamiseksi. Valitettavasti hermoni eivät olleet riittävän rautaiset hankkimaan osaketta lisää seuratessani hetkellistä hintavääristymää lähes reaaliajassa.

Useimmiten äkkinäiset päätökset liittyvät kuitenkin pitkänaikavälin kehityksen virhearviointeihin. Henkilökohtaisia sijoitusvirheitä osakeostojen suhteen ovat olleet:

  • Nokian lisäostot. Ostin Nokiaa ensimmäisen kerran 05/2008 17,7 eurolla ja lisäsin osaketta salkkuuni kaksi kertaa sekä 2009 että 2010. Osinkosijoittajan on usein hyvä keskittyä osakkeisiin, joiden liiketoiminta ei ole herkkä jatkuville teknologiamuutoksille.
  • Sanoma. Aloitin Sanoman ostot 2008 ja viimeksi lisäsin osaketta salkkuuni maaliskuussa 2013. Sanomalla on vaikea työ korvata hiipuvia fyysisiä tuotteitaan uusilla digitaalisen maailman tuotteilla, ja etenkin luoda niillä liikevaihtoa.

Sama sijoitusvihje ja -virhe pätee osakeostojen lisäksi myös myynteihin. Harkitsemattomia myyntipäätöksiäni ovat olleet:
  • Visan myynti. Myin 128 dollarilla erittäin edullisesti ($68) salkkuun hankkimani Visan osakkeet 2012. Kuvittelin, että yhtiön kurssikehitys on saavuttanut lakipisteensä ja yhtiö tulee kärsimään mobiilimaksamisen voimistumisesta. Maksamisen toimiala ei kuitenkaan muutu aivan kädenkäänteessä. Osakekurssi huitelee tänä päivänä 165 dollarissa ja yhtiö on korottanut osinkoaan voimakkaasti.
  • Orionin myynti huhtikuussa 2012 14,7 eurolla. Vaikka yhtiön pitkänaikavälin näymät eivät edelleenkään vaikuta suotuisilta olisi harkitseva sijoittaja hyötynyt yleisestä kurssinoususta ja muhkeista osingoista vielä ainakin vuoden verran. 
  1. Pohtimalla tarkkaan yhtiön liiketoimintaa, toimialan luonnetta ja yrityksen kilpailuehdun lähteitä voi sijoittaja tehdä tavanomaista tuottoisampia sijoituksia. Vaikka salkkuun on saattanut eksyä musta pekka, voi yleinen kurssikehitys siivittää sijoituksen voitolliseksi.
  2. Sijoittamalla vakailla toimialoilla operoiviin ja useiden tuoteperheiden menestykseen nojaaviin yrityksiin voi sijoittaja varmistaa tylsän mutta vakaan kurssikehityksen ja osinkotuoton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti