maanantai 22. huhtikuuta 2013

6 - Pidä kustannukset alhaalla

Sijoitusvihjeet

Ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Tämä pätee erityisesti Suomessa, jossa verokarhu rankaisee palkkatyöntekijää. Sijoittajan pidettävä kustannukset alhaalla luodakseen ja säilyttääkseen korkean säästämisasteen. Korkea säästämisaste puolestaan mahdollistaa sijoitukset osakkeiden lisäksi eri vaurastumisen vauhtipyöriin. Nettopalkastani säästän pelkästään osakkeisiin 30 prosenttia. Kaikkiaan omaisuutta kartuttavat transaktiot ovat 60 % nettoansioistani.

Pyrin kiinnittämään huomiota neljään eri kustannuserään:
  1. Elintasokustannukset
  2. Välittäjän veloittamat kaupankäyntikulut (ja säilytyskulut)
  3. Rahastoissa ja ETFissä veloitettavat hallinointipalkkiot
  4. Verot
Sijoitusvirhe, jonka olen tehnyt kustannusten kanssa, on ollut suurten kaupankäyntipalkkioiden maksaminen amerikkalaisten osakkeiden hankinnasta. Oikeammin sanottuna ostoeräni oli useamman vuoden ajan alimittainen kaupankäyntipalkkioon nähden. Ensimmäisen vuoden netto-osinko hädin tuskin riitti maksamaan kaupankäyntipalkkion. Olen korjannut tämän harventamalla ja suurentamalla ostoeriäni.

Olen pyrkinyt myymään omistamiani rahastoja. Ne ovat olleet pääasiassa opiskeluaikana hankkimiani Danske Bankin rahastoja. Kivijalkapankkien hallinointipalkkiot ovat yleisesti suhteellisen korkeat ja tuottokehitys harvoin yltää vertailuindeksiä korkeammalle tasolle. Suora osakesijoittaminen ei tuo vuosittaisia kuluja, jollei huomioida osingoista maksettavaa veroa. Kaupankäyntipalkkioihin olen kuluttanut viiden vuoden aikana 800 euroa.

Elintasokustannukset ovat kuitenkin se suurin vaurastumista hidastava tekijä. Elintasokustannuksiksi lasken kaikki normaalin perustoimeentulon ylittävät ostokset, harrastukset ja aktiviteetit. Avovaimoni kanssa kulutamme ruokaan 100 € kuukaudessa per henkilö. Tämän lisäksi illallistamme kerran tai kaksi kuukaudessa ravintolassa. Muuten syömme hyvää kotiruokaa, emmekä koe tinkivämme ruoasta tai sen laadusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti