torstai 3. maaliskuuta 2016

26 - Sijoittaminen listautumisanteihin

Sijoitusvihjeet ja virheet


Listautumisannissa osakkeen hinta on usein asetettu houkuttelevaksi, jotta annissa tarjottavat osakkeet menisivät kaupaksi. Nousumarkkinassa sijoittajat merkitsevät ahnaasti uusien pörssitulokkaiden osakkeita ja osakekurssi nousee jälkimarkkinoilla. Toki suhdanteen kääntyessä, myöhässä pörssiin pyrkivien yhtiöiden osakekurssit vajoavat herkästi antihinnan alapuolelle.

Kotipizza ja Evli esimerkkinä

Vuonna 2015 touhusin hivenen sijoituspäiväkirjani ulkopuolella. Osallistuin nimittäin kahteen listautumisantiin niistä juuri kirjoittamatta. Lähdin tavoittelemaan spekulatiivista pikavoittoa.

Merkitsin Kotipizzan osakkeita sen jälkeen, kun yhtiö puolitti listautumishinnan 5 euroon - tosin lisäten samalla tarjolla olevien osakkeiden lukumäärää. Merkitsin maltillisesti 200 kappaletta osakkeita. Sijoittaminen Kotipizzaan oli sijoitusstrategiani valossa arvelluttavaa. Pääomasijoittaja, joka oli tuomassa yhtiötä pörssiin, oli pumpannut yhtiön taseen täyteen velkaa ja annista saadut rahat oli pääosin määrä käyttää velkojen maksuun. Pizzojen paistamisessa ja myynnissä oli lisäksi vaikea löytää kilpailuetua, vaikka franchising malli onkin usein kannattava franchisorille.

Kotipizzan osakekurssi ei juuri annin jälkeen liikahtanut. Koetin myydä vain joitain päiviä annin jälkeen osakkeitani hintaan 5,32, mutta tein vanhanaikaisen virheen ja jätin asettamatta toimeksiannolleni erikoisehdon (fill or kill). Kaupaksi meni vain 4 kappaletta osakkeita ja tietysti välityspalkkio. Vain vähän ennen joulua Pohjola Pankki puhui oman sijoituskohteensa kurssin nousuun ja pääsin irtaantumaan hieman alle kuuden euron hintaan. Tein nettona noin 100 euron voiton.

Sain pankkiiriliike Evlin osakkeita annista 101 kappaletta. Tärkein syy sijoittaa yhtiöön oli odotukseni välittömästä kurssinoususta jälkimarkkinoilla. Näin yhtiön myös suhteellisen turvallisena kohteena, jonka liiketoiminta oli erittäin skaalautuvaa ja kannattavaa. Yhtiön kurssi pomppasikin heti annin jälkeen noin 25 prosenttia. Valitettavasti en tullut luopuneeksi osakkeista tässä vaiheessa ja yhtiön kurssi laski markkinoiden mukana vuoden 2016 alussa. En irtaantunut sijoituksesta ajoissa, mutta katson mielelläni vähintään yhden osingon ylitse.

Voiko listautumisanneista hyötyä?

Hyvää
  • Pienillä summilla sijoitettaessa listautumisannissa piensijoittaja välttyy ostotoimeksiannon kaupankäyntipalkkiolta.
  • Mahdollisuus sijoittaa yhtiöihin edullisempaan hintaan kuin tyypillisesti jälkimarkkinoilla. 
Huonoa
  • Yhtöllä ei ole pitkää historiaa omistajaystävällisyydestään tai esimerkiksi osingonmaksusta.
  • Pääomasijoittajien irtaantuessa sijoituksestaan yhtiöiden tase on usein velkaantunut.
  • Pienten ja vastikään listautuneiden yhtiöiden vaihto voi olla vähäistä ja likviditeetti heikko. Pääomistajat pitävät usein merkittävän omistuksen yhtiössä listaantumisen jälkeenkin, jolloin osakkeita on vain vähän markkinoilla. Käytä erikoisehtoja toimeksiannoille.
Huomioitavaa
  • Perehdy mihin yhtiö tarvitsee annista tulevaa pääomaa. Investoiko yhtiö kasvuun, maksaako se velkaa vai onko tarkoituksena helpottaa nykyisten omistajien mahdollisuuksia irtaantua osakkeistaan omistajapohjaa laajentamalla?
  • Minkä vuoksi ostat osakkeita? Haluatko omistaa yhtiötä pidempään, jos yhtiön kurssi ei kohoakaan annin jälkeen? Joskus pääomistajat myyvät runsaasti osakkeita annin jälkeen, ja jos osakkeella ei ole kysyntää kurssi laskee.
  • Perehdy listautumisannissa julkaistavaan materiaaliin ja arvioi yhtiö kuten mikä tahansa muunkin sijoituksen yhteydessä. Muistissa on hyvä pitää teknokuplan listautumiset, joihin osallistuneilla yhtiöillä oli vain vähän pitkän aikavälin menestysmahdollisuuksia.

5 kommenttia:

  1. Pitäisi perehtyä tähän osakeantiasiaan oikein huolella. Toistaiseksi minulla ei ole hajuakaan, mitä kautta anteihin pääsee käsiksi. Kuvia olen nähnyt, missä ihmiset jonottaa osakkeita. Pitääkö nykyäänkin vielä mennä jonnekin luukulle niitä jonottelemaan?

    T: Ananas
    Yksinhuoltajan selviytymisopas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys. Listautumisannissa osakkeiden merkintä tapahtuu tänä päivänä annin järjestäjän verkkosivuilla. Tunnistautuminen tapahtuu verkkopankkitunnuksilla ja myöhemmin annetaan arvo-osuustilin numero, joka Nordnetin tapauksessa löytyy salkun asetukset sivulta.

      Tunnistautumiseen käytettävät verkkopankkitunnukset ja arvo-osuustili eivät tarvitse olla samassa pankissa.

      Kun merkintäaika on päättynyt ja listautumisen toteutuessa osakkeet tulevat arvo-osuustilillesi.

      Poista
  2. Anonyymi4.3.16

    Nyt oli huippujuttu, kiitos. Olen sijoittanut lähes koko elämäni ja en ole edes ajatellut listautumisanteja todellisena vaihtoehtona. Kiva kun kerroit kokemuksistasi.

    VastaaPoista
  3. Hienoa, että oli koit hyödylliseksi!

    VastaaPoista
  4. Listautumisannit ovat kyllä hyviä tilaisuuksia, mutta kannattaa punnita tarkasti mihin lähtee mukaan. Viime vuonna kun oli aikamoinen listautumisbuumi.

    Tärkeintä on pitkän tähtäimen näkymät. Kannattaa myös seurata mitä talousmediassa kirjoitellaan annin aikana, ovatko sijoittajat innoissaan. Lisäksi itse tarkkailen, yrittävätkö alkuperäiset omistajat rahastaa omistuksensa, joka on huono merkki.

    Pikavoittojen perään ei kannata haikailla, yleisöanneissa kun on se huono puoli, että osakkeita saa yleensä merkittyä aika pienellä summalla, jos osakkeilla on kysyntää eli on laadukas yhtiö kyseessä.

    Itse lähdin mukaan Pihjalalinnan ja Evlin kelkkaan. Evli tosiaan hieman plussalla ja Pihlis reilustikin. Tarkoitus pysyä omistajana pitkään.

    VastaaPoista