keskiviikko 7. elokuuta 2013

Osinkokertaus 2012

Sijoituspäiväkirja


Kuun vaihteessa salkkuun muodostettiin uusi divisioona Internet yhtiöitä varten. Divisioonaan sijoitettiin ruotsalainen DIBS sekä F-Secure, jonka strategiasta olin hiljalleen entistä vakuuttuneempi, vaikka yhtiö ei yltänyt tulosodotuksiinsa. Internet-yhtiöissä houkuttelevaa oli liiketoiminnan skaalautuvuus, korkea oman pääoman tuottoaste sekä liiketoimintaa tukevat megatrendit.

Vappupäivänä konepajadivisioonaan tarkkailemani Emerson Electric varoitti heikosta tuloskehityksestään ja vaisummasta aktiviteetista Aasiassa. Yhtiön liikevaihto ja tulos säilyivät silti kasvavalla uralla. Konepajadivisioonaan olin jo pidempään ruotsalaista yhtiötä, mutta sopivaa kandidaattia ei ollut tutkaan ilmaantunut. Emerson päätyi salkkuun 7.5. ja täydensi sijoitusten kolmannen vaiheen rakenteen viimeiseltä konepajadivisioonan osalta.

Verrattuna alkuvuoteen valopilkku salkussa oli Uponor, joka oli kivunnut vähitellen plussan puolelle. Tärkeä kysymys olikin, jatkuisiko yhtiön vahva osingonmaksu ja pääsisikö yhtiö takaisin kasvu-uralle. Sijoituksen paino oli varsin huomattava yhtiön ollessa reilusti suurin yksittäinen sijoituskohde Nordnetin salkussa. Suomessa ja Pohjoismaissa rakennusmarkkinoiden kehitys ei antanut tukea sijoituksen pitämiselle, mutta yhtiö oli onnistuneesti kyennyt kohentamaan kannattavuuttaan Q1:n aikana. Yleisen kurssilaskun myötä Uponor-sijoitus kuitenkin valui tappiolle jälleen kuun lopussa.

Toukokuun lopussa ostin vielä Keskoa, jonka kurssi oli mielestäni laskenut houkuttelevan alas (20,2 €) sekä HKScania, jonka kurssi (3,54 €) oli puolittunut keskihintaan nähden. HKScan säilyi edelleen hyvin riskipitoisena sijoituksena. Dollar-costing-average on kuitenkin hyvä tekosyy peruste sijoittaa kehnoihinkin yhtiöihin. Toukokuun ikävimpiä uutisia oli Saxo Privatbankin uutinen lopettaa palveluiden tarjoaminen suomalaisille asiakkaille.

Toukokuun osinkokatsaus

Osingon laskijat
Osinko ennallaan
Osingon kasvattajat
Nordea (0,29; 0,26)
NesteOil
Metso
Uponor (0,55; 0,35) (L)
Vaisala (L)
YIT
Sanoma (1,1; 0,6) (L)
Fortum (L)
TeliaSonera
HKScan (0,22; 0,17)
L&T
UPM-Kymmene
Nokia (0,4; 0,2)
F-Secure
Fiskars
Oriola-KD (0,18; 0,08)
Panostaja (L)
Orion (myyty)
(Stockmann)
-
Tieto (L)
-
-
Pohjola Pankki (L)

Kommentit osingoista: Euromääräiset osingot eivät kehittyneet odotetusti. Osingon laskijoihin lukeutui usea suurella painolla salkussa oleva yhtiö kuten Uponor ja Sanoma. Lisäostot näihin riittivät lähinnä turvaamaan vuoden 2011 tason. Banco Santanderin ja BASFin osingot säilyivät vielä toukokuussa arvoituksena. Jatkaakseni osinkojen nopeaa kasvua tulisi vuoden 2013 osingot budjetoida ja suhteuttaa ostoja budjetin puitteisiin. Absoluuttista osinkotuottoa vähensi lisäksi tiukentunut verokohtelu. 

Lindströmit kommentoivat osinkokevättä seuraavasti:

”Mikäli Nokian osingon puolittamista ei oteta huomioon, viime vuodelta jaettavat osingot pysyivät vuoden 2010 tasolla. Kotimaisten pörssiyhtiöiden osinkosumma (ml. pääoman palautukset ja Fiskarsin syyskuussa maksuun tuleva lisäosinko) viime vuodelta on toistaiseksi 5.940 miljoonaa euroa. Viime keväänä jaetut vuoden 2010 osingot olivat 6.667 miljoonaa euroa. Pörssin toistaiseksi paras osinkovuosi oli 2007. Tuolloin jaettiin 8.911 miljoonaa euroa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti