torstai 21. tammikuuta 2016

25 - Älä astu arvoansaan

Sijoitusvihjeet ja -virheet

"We should never forget the wise words of Peter Lynch: when a cyclical stock trades at very low P/E and invests in new production capacity, there are great chances that it is near the top of its business cycle. The fastest way to lose 50 % of one's capital is to purchase cyclical stock at that point."

Osakeostojen ajoittaminen määrittelee usein voimakkaasti sijoitustuottoja. Ei pelkästään osakkeen arvonkehityksen suhteen vaan myös tulevaisuuden osinkovirtojen osalta. Pörssiyhtiöiden osakkeiden arvonvaihtelut avaavat usein erinomaisia ostopaikkoja, mutta samoin myös suuren riskin mittaville tappioille.

Laskeva tai historiallisesti alhainen osakekurssi ei saa koskaan olla syy ostotoimeksiannolle.

Esimerkkitapaus

Tein amerikkalaisten vuokrausta liiketoimintanaan harjoittavien Textainerin ja Enscon osakkeilla suuret vielä realisoimattomat tappiot. Ostin osakkeita kohottaakseni dollarimääräisten sijoitusten keskimääräistä osinkotuottoa. Ostohetkillä osakkeet vaikuttivat houkuttelevasti hinnoitelluilta eikä yhtiön laadussa vaikuttanut olevan juurikaan vikaa. Textaineria ostin vuosina 2013 ja 2015 sekä Enscoa 2013 ja 2014. Toisella ostoerällä molempien yhtiöiden kurssit olivat laskeneet 20-30 % ensimmäisestä ostoerästä.

Textainerin osakekurssi ja ostotasot.
Olin astumassa arvoansaan. Yhtiöiden osakekurssit laskivat enteillessään tulevia vaikeuksia (vuokraushintojen lasku), jotka johtivat seuraavanlaiseen lopputulokseen:
  • Ensco leikkasi osinkoaan 80 prosenttia.
  • Ensco: 140 dollarin sijasta saan osinkoja 28 dollaria vuodessa.
  • Textainer lähes puolitti osinkonsa.
  • Textainer: 112 dollarin sijasta saan osinkoja 57 dollaria vuodessa.
  • Leikkaus osinkotuloihini on siis yhteensä 167 dollaria.
Nämä kaksi leikkausta tarkoittavat noin neljää prosenttia vuotuisista osinkotuloistani. Sen paikkaamiseen tarvitaan helposti lähes 5000 euroa uutta pääomaa sijoitettavaksi. Virheen mittaluokka päätavoitteideni näkökulmasta on siis suuri.

Osingon leikkauksen myötä myös osakkeiden kurssit ovat laskeneet voimakkaasti. Enscon osakkeella olen hävinnyt noin 1600 dollaria Textainerin osakkeella 1100 dollaria. Valuuttakurssimuutos pehmentää euromääräistä tappiota euroissa ja tappio näyttää osakesalkussa todellisuutta pienemmältä. Lohdutuksena Textrainer on ilmoittanut ostavansa takaisin omia osakkeitaan lähes osingon leikkauksen suuruisella rahamäärällä - tämä ei kuitenkaan lämmitä osinkoihin keskittyvää piensijoittajaa.

Mikä meni pieleen? Jälkiäteen katsottuna en sijoituksia tehdessäni varmastikaan ymmärtänyt riittävästi missä kohtaa suhdannesykliä yritysten liiketoiminta oli menossa. Yritykset oli arvostettu pörssissä hyvien tuloksiensa ja valoisten näkymien mukaisesti. Lisäksi en arvioinut sijoituksiin liittyviä riskejä riittävästi kilpailullisista lähtökohdista. Useiden kilpailijoiden lisätessä toimialan tarjontaa ja kysynnän laskiessa samanaikaisesti, tästä yhdistelmästä tuli erittäin vahingollinen yhtiöiden liiketoiminnalle.

Kuinka välttää arvoansa?
  • Kuinka suuri suuri osinko on suhteessa osakkeen hintaan? Korkea efektiivinen osinkotuotto voi olla ensimmäinen hälytyskello. Mikäli yhtiö maksaa ylisuurta osinkoa, voi olla, että yhtiön osinko on kestämättömällä tasolla. Yhtiö voi joutua leikkaamaan osinkoaan ja se tulee väistämättä laskemaan osakekurssia, joka on perustunut korkeaan osinkoon.
  • Kuinka suuri on osinko suhteessa osingonmaksukykyyn? Mikäli yhtiö jakaa suuremman osan tuloksestaan ja kassavirrastaan osinkoina, yhtiön on vaikea ylläpitää osingonmaksuaan vaikeuksien koittaessa.
  • Millainen on yhtiön velkaantuneisuus? Yhtiön velkaantuneisuudella voi olla suuri vaikutus yhtiön osingonmaksukykyyn. Jos yhtiö on voimakkaasti velkaantunut, korkotason nousu ja/tai myynnin nopea lasku voi romahduttaa vapaan kassavirran ja sitä myöden osingonmaksukyvyn.
  • Mikä on yhtiön kassavirtatilanne? Pystyykö yhtiö rahoittamaan toimintansa ja osingot kassavirrallaan.
  • Mitkä trendit vaikuttavat yhtiön myyntiin? Mikäli yhtiön välittömässä toimintaympäristössä on tapahtumassa merkittäviä muutoksia, voi yhtiön pohjimmainen laatu olla koetuksella.
  • Mitkä ovat toimialan kilpailutekijät? Onko alalle tuleminen liian helppoa? Onko hinta määrittävä asiakkaiden ostokriteeri? Miten yhtiö pystyy differoimaan tarjontansa ja luomaan kilpailuedun? 
  • Mikä on toimialan suhdannevaihe? Korkeaa osinkotuottoa tarjoaviin yhtiöihin sijoitettaessa ajoituksen merkitys on suuri. Mikäli yhtiön taloudellinen suorituskyky on hyvä, voi matalasuhdanteessa tehty sijoitus olla tuottoisa, kun muut sijoittajat hyljeksivät osaketta.
  • Mitkä ovat varoitusvalot? Tulosvaroitukset ja toistuvasti alitetut tulostavoitteet, korkea velkaantuneisuus yhdistettynä heikkoon kilpailuetuun ja/tai kiristyvään kilpailuun.
Arvoansojen huomaaminen ei ole helppoa. Arvo- ja osinkosijoittajalle tuottoisilta vaikuttaviin sijoitusmahdollisuuksiin tarttuminen voi olla liian houkuttelevaa. Riskiä kaihtava sijoittaja keskittyy laadukkaisiin yhtiöihin, joiden kilpailuetu ja suhdanneresistanssi ovat vahvoja. Tiedostettuna ja oikein ajoitettuna korkeaa osinkotuottoa tarjoavat yhtiöt voivat olla tuottoisia - esimerkiksi Cramo maksaa ostohinnalleni lähes 6 prosentin osinkotuoton.

***
Tämäkin sijoitusvirhe on listattuna ensimmäiseen Tarina vaurastumisesta -tuotteeseen, joka on saatavilla oluttuopin hinnalla verkkokaupasta!

8 kommenttia:

  1. My Road to Half a Millio21.1.16

    "Mikä on yhtiön kassavirtatilanne? Pystyykö yhtiö rahoittamaan toimintansa ja osingot kassavirrallaan."
    -Jos olisit vaivautunut tutkailemaan kassavirtaa tarkemmin olisit huomannut, että Enscon tapauksessa vapaa kassavirta oli hädin tuskin plussalla massiivisen capexin tarveen takia. Textainerin tapauksessa capex vetikin vapaan kassavirran negatiiviseksi. Suuri capex ja heikko kassavirta ovat ensimmäiset varoitusmerkit minulla. Itse en olisi koskenut noihin firmoihin pitkällä tikullakaan.

    "Ostohetkillä osakkeet vaikuttivat houkuttelevasti hinnoitelluilta eikä yhtiön laadussa vaikuttanut olevan juurikaan vikaa."
    -Kumpikaan noista osakkeista ei ole kuullutkaan laadusta surkean kassavirran takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rakentavasta kommentista.

      Toki kassavirta on yksi kaikkein kriittisimmistä luvuista.
      On kuitenkin muistettava, että kaksi vuotta sitten pörssi kiisi ylöspäin, makrohuolet olivat olemassa, mutta molempien yhtiöiden vuokrattavan kaluston käyttöasteet olivat huipussaan ja yhtiöt investoivat vuokrattavaan kalustoon - eli kyetäkseen myymään enemmän.

      Omasta mielestäni virhearvio ei niinkään koskettanut kassavirta-analyysia, vaan pikemminkin toimialan syklin vaihetta, kilpailutekijöitä ja kysyntätilanteen heikentymisen (lähes mahdotonta) ennustamista.

      Poista
  2. Itse katson nykyään yhtiön ROE:ta, omavaraisuus astetta ja osingon jako suhdetta tulokseen päätelläkseni onko osinko vakaalla pohjalla. Näillä luvuilla en itse sijoittaisi Cramoon, koska laadukkaampiakin yhtiöitä löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, nämä antavat hyvän kuvan osingon turvallisuudesta.
      Minunllakaan ei ole käynyt mielessä Cramoon sijoittaminen nykykurssilla. Alle kymmenen euron keskihinnalla nautin kuitenkin mukavaa osinkotuottoa.

      Poista
  3. Hei, ajattelin vain käväistä kertomassa, että olen lisännyt blogisi lukulistaani omassa talousaiheisessa blogissani, joka on kirjoitettu näin naisnäkökulmasta. Tervetuloa vierailulle: http://neljajalkaamaassa.blogspot.fi/
    Olisi mukavaa saada lukijoita ja lukusuosituksia muista hyvistä blogeista jotka keskittyvät vaurastumiseen. :)

    VastaaPoista
  4. Minkäslaisena sijoituskohteena pidät Nordeaa nykykurssilla? Myin Nordeat pois hintaan 11,90 € ja nyt ollaan alle 9 €. Osinkoa luvassa yli 7 % ja taloustilanteesta huolimatta en näe Nordean liiketoiminnassa niin hirveän suuria riskejä. Ainahan rahaa tarvitaan. :D

    VastaaPoista
  5. Pankkiosakkeet vaikuttavat tällä hetkellä katsottuna melko edullisesti arvostetuilta. Osakkeilla on kuitenkin usein tapana enteillä jotakin tulevaa. Nordean tapauksessahan se voi olla vaikka Ruotsin asuntokuplan puhkeaminen.

    VastaaPoista
  6. Tekninen analyysi olisi myös osoittanut noiden vaarat 2013-15. Molemmissa on havaittavissa RSI-divergenssi kuukausikaaviossa alaspäin noihin aikoihin. Ylöspäin ei ollut syntynyt sellaisia edes viikkokaaviossa, mutta nyt alkaa olla heikkoja merkkejä, vaikkakin tosin vasta heikkoja..

    VastaaPoista