keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

11 - ETF:t varojen parkkipaikkana

Sijoitusvihjeet ja virheet

Blogissani olen käsitellyt vain vähän ETF sijoituksiani. Pidän salkussani yhteensä viittä eri ETFää. Kaikki omistukseni ovat dollarimääräisiä, vaikka ne sijoittavat laajasti Yhdysvaltojen ulkopuolelle. ETF-sijoitukset käsittävät kolmasosan dollarimääräisistä sijoituksista, ja dollarimääräiset puolestaan kolmasosan koko osakesalkustani. ETF:t toimivat laiskan rahan parkkipaikkanani, vaikka niillä on useampi muu päämäärä.

ETF-sijoitukseni:

  • PowerShares International Dividend Achievers (PID)
  • Vanquard REIT ETF (VNQ)
  • iShares S&P Global Utilities (JXI)
  • WisdomTree Emerging Markets Equity Income Fund (DEM)
  • PowerShares Financial Preferred Portfolio (PGF)
ETF-sijoituksillani on useampi päämäärä:
  • Sijoittaa yhtiöihin ja omaisuuslajeihin, joihin sijoittaminen suoraan olisi hankalaa, esimerkiksi kaupankäyntikulujen (kehittyvät markkinat) tai verokohtelun vuoksi (REITit).
  • Sijoittaa toimialalle, joissa yksittäisen menestysyhtiön poiminta olisi vaikeaa (rahoitusalan yhtiöt - PGF).Tähän tarkoitukseen sopisi myös lääkeyhtiöihin sijoittava ETF, jota minulla ei toistaiseksi ole salkussa.
  • ETF:t olen valinnut keksimääräistä korkeamman osinkotuoton toimialoilta. Tämä tukee sijoitusstrategiaani sekä tuo tuottoa yli syklien ja pienentää ostojen ajoittamiseen liittyvää riskiä. Korkeampi osinkotuotto on mielestäni ainoa keino voittaa ETFien heikkoudet (esimerkiksi se, että indeksiin sijoittaessasi sijoitat myös alisuoriutujiin).
  • Hajauttaa valuuttariskiä epävakaan euroalueen ulkopuolelle.
Huomioitani sijoittaessani ETF:iin:
  • ETFiin olen yleensä sijoittanut silloin, kun markkinoilla on vain vähän ostopaikkoja. ETF:t ovat minulle rahan pitkäaikaisia parkkipaikkoja. 
  • Vaikka ETF:t kaipaavat samalla tavalla tutkimusta ennen sijiotuspäätöstä, on niihin sijoittaminen henkisesti helpompaa. ETF ei ole riippuvainen yksittäisen osakkeen kehityksestä, vaan koko toimialan ja osakemarkkinoiden kehityksestä.
  • Tärkeimmät sijoituskriteerini ovat osinkotuotto, kustannukset, arvostustaso sekä ETF:n profiili.
  • Pyrin ostamaan myös useamman eri yhtiön liikkeellelaskemia ETFiä ja erityisesti sellaisia ETFiä, jotka sijoittavat todellisiin arvopapereihin eikä näiden johdannaisiin. Näillä toimenpiteillä poistetaan ylimääräinen liikkeeseenlaskijariski.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi20.10.13

    Hei,

    Mielenkiintoinen postaus! Harkitsen itse myös ETF:ien mukaanottamista oman (ja suht tuoreen) aloittelijan salkkuni peruskiveksi (lähinnä iShares MSCI World Index (Acc)). Kova houkutus on ollut lähteä ostamaan noita Vanguardin ETF:ia, tai yleensäkin noita Pohjois-Amerikassa noteerattuja ETF:ia, niiden laajemman tarjonnan ja alemman TER%:n vuoksi.

    Olet sijoittanut pitkälti dollarimääräisiin ETF:iin, niin pohdin, että mitä mieltä olet valuuttariskistä ? Eikö dollarin arvon vaihtelu voi syödä aika tehokkaasti noita sijoituksia ?

    VastaaPoista
  2. Kiitos käynnistä! Yhdysvaltain valtiotalouden velkataakka ja poliittinen kärhämöinti velkakaton osalta toki herättävät huolen dollarin lisääntyvästä heikentymisestä. Vuoden 2010 lopussa 1 eurolla sai 1,47 dollaria. Tällä hetkellä valuuttakurssi on 1,36. Keskivaihtokurssini on 1,33 eli dollarimääräiset sijoitukseni ovat tällä hetkellä arvonnousua ja osinkoja huomioimatta tappiolla.

    Omistamani ETF:t maksavat osinkoa, jotka sijoitan takaisin dollarimääräisiin arvopapereihin. Näen, että mahdollinen valuuttakurssiriski realisoituu vasta sijoituksia myydessä. Minulla on 12 vuotta aikaa odottaa, että valuuttakurssi kääntyy sijoitusteni kannalta edulliseksi. Toivottavasti tällä aikavälillä koittaa hetki, jolloin 1 dollarilla saisi 1,2 euroa. Tällainen tilanne oli 2000-luvun alussa.

    Toki sillä välin valuuttakurssin vaihtelu vaikuttaa salkkuni arvon kehitykseen, jota mittaan euroissa.

    Onnea sijoituksiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisi käydä tuo dollarimuutos hieman arvattua nopeammin - nyt kysymys kuulukin että kauanko tämä tilanne jatkuu :)

      Poista
  3. Näin kävi! Tällä hetkellä en vaihda uutta pääomaa juurikaan dollareiksi. Otetaan dollarimääräiset osingot vastaan. Nämä joko sijoitan uudelleen tai vaihdan takaisin euroiksi.

    Laskeskelin juuri karkeasti, että amerikkalaisten osakkeiden netto-osinkotuotto nousee 3,7 prosentista 4,4 prosenttiin, mikäli vaihtaisin salkkuun osinkoina saapuvat dollarit euroiksi.

    Mikäli kurssitaso Yhdysvalloissa tulee alaspäin saatan hyödyntää ostopaikkoja. Muussa tapauksessa hyödyntänen suotuisaa valuuttakurssia ja vaihdan dollarit euroiksi.

    VastaaPoista